8 Μαΐου 2012

Το Δίκαιο και το Νόμιμο στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Η Ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί στην εκδήλωση- συζήτηση με θέμα:

«Το Δίκαιο και το Νόμιμο στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη»

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την  ταινία του Ζυλ Ντασέν «Celui qui doit mourir» και μέλη της ομάδας θα διαβάσουν κομμάτια του έργου.





Eισαγωγή στο έργο   «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

Στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, υπάρχει το έθιμο να γίνεται η αναπαράσταση των Παθών κάθε επτά χρόνια. Ο παπά-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: το Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός, τον Ιωάννη, ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα, τον Ιούδα, ο Παναγιώταρος, τη Μαγδαληνή, η χήρα Κατερίνα. Αργά το απόγευμα, καταφθάνουν πρόσφυγες από ένα άλλο χωριό, καταδιωγμένοι από τους Τούρκους. Ζητούν βοήθεια, αλλά ο παπά-Γρηγόρης τους διώχνει, λέγοντας ότι φέρνουν μαζί τους επιδημία χολέρας. Οι πρόσφυγες, με επικεφαλής τον παπά-Φώτη, καταφεύγουν στο άγριο βουνό της Σαρακήνας. Τους βοηθούν μόνον ο Μανολιός, ο Μιχελής, η Κατερίνα, ο Γιαννακός και ο Κωνσταντής (οι δύο τελευταίοι επρόκειτο να υποδυθούν τους αποστόλους Πέτρο και Ιάκωβο).


Στην εκδήλωση θα συζητηθεί η σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων που αντιπροσωπεύουν οι ήρωες, τα αιτήματά τους, ο τρόπος διεκδίκησής τους, ο χαρακτήρας τους . Η αντιπαράθεση του Νομίμου και του Δικαίου στο επίκεντρο του «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». 


Προσκεκλημένη μας η κα Αγάθη Μαρκάτη, Δρ. Φιλοσοφίας και  μέλος της Διεθνούς Eταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη. 


Υπεύθυνες οργάνωσης:
Μπιλιάνη Κατερίνα- Ξυλούρη Νεφέλη

Στην παρουσίαση συμμετέχει:
Kαζάκου Χρύσα


Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10/05/2012, ώρα 2.00μμ στην Αίθουσα  του Μουσικού Τμήματος Πανεπιστημιακής Λέσχης Ιπποκράτους 15, 4ος όροφος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου