10 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση σε παρουσίαση: ''Διάλογος με τον Νίκο Καζαντζάκη"


Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών "Δίκαιο & Τέχνη" 

σας προσκαλεί την προσεχή Παρασκευή 13/1/2017 και ώρα 15:00 - 17:30, στη νέα Βιβλιοθήκη της Νομικής (Παλαιό Χημείο - οδός Μαυρομιχάλη 17), σε εκδήλωση με θέμα:

«Διάλογος με τον Νίκο Καζαντζάκη»

Η «Ομάδα Δίκαιο και Τέχνη» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεών της για το 2017 και υποδέχεται πανηγυρικά το νέο έτος, που είναι αφιερωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Νίκο Καζαντζάκη για τα 60 χρόνια της απουσίας του, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο με όχημα το βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα «Το χαμένο Νόμπελ - Μια αληθινή ιστορία» και φιλοδοξώντας να ανοίξει διάλογο με τον ίδιο τον Καζαντζάκη, ιδωμένο και μέσα από τον έμπειρο φακό του Γιάννη Σμαραγδή, σκηνοθέτη της ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης». Στήνει στην ουσία μια μοναδική συζήτηση γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες βλάστησε, ανδρώθηκε και πορεύτηκε πνευματικά o μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης και στοχαστής.

Δύο διαφορετικές αναγνώσεις στη ζωή και το έργο του κορυφαίου μας δημιουργού μέσα από το βιβλίο αφενός του Κώστα Αρκουδέα και την αναμενόμενη ταινία αφετέρου του Γιάννη Σμαραγδή, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε τον άνθρωπο που κρύβεται μέσα σ’ αυτό το κουκούλι των αστικών μύθων, να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να συζητήσουμε δημιουργικά για το αποτύπωμα που άφησε πίσω του. Παράλληλα, η δικηγόρος ΔΝ (πνευματική ιδιοκτησία) Ευαγγελία Βαγενά εκκινώντας από την περίπτωση Καζαντζάκη θα αναφερθεί στο ζήτημα των ορίων του δικαίου στην καλλιτεχνική έκφραση με έμφαση τη συγγραφική δραστηριότητα («Τέχνη η Διωκόμενη»).

Στη συζήτηση θα συνεισφέρουν τα μέλη της ομάδας Βασιλική Στρακαντούνα, φιλόλογος και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής, η οποία θα αναφερθεί ακροθιγώς στην σχέση του Καζαντζάκη με τη Νομική Σχολή, καθώς και ο Γιάννης Κωνσταντίνου, φοιτητής της Νομικής Σχολής, ο οποίος θα παρουσιάσει μια κριτική προσέγγιση του βιβλίου του Κώστα Αρκουδέα.

Την ιδανική επίγευση για την εκδήλωση θα εξασφαλίσει ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ν. Καζαντζάκης» με την ευγενική παράθεση κρητικών κερασμάτων.

H εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 13/1/2017 και ώρα 15.00-17.30, στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μαυρομιχάλη 17 και Σόλωνος 104 (κτήριο Παλαιού Χημείου, 1ος όροφος).

Σχεδιασμός & επιμέλεια της εκδήλωσης : Βασιλική Στρακαντούνα, Γιάννης Κωνσταντίνου.



Προσκεκλημένοι:

- Κώστας Αρκουδέας, συγγραφέας

- Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης

- Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος ΔΝ

- Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου "Ν.Καζαντζάκης"

Επιμέλεια εκδήλωσης:

- Βασιλική Στρακαντούνα, φιλόλογος και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής

-Γιάννης Κωνσταντίνου, προπτυχιακός φοιτητής Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου