6 Ιανουαρίου 2020

Πρόσκληση σε παρουσίαση της ομάδας με θέμα:"Η υπόθεση των οροθετικών γυναικών"



H ομάδα «Δίκαιο και τέχνη» σας προσκαλεί την Πέμπτη 9/1 στις 17:00 στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής Αθηνών στην παρουσίαση με θέμα:
«Η υπόθεση των οροθετικών γυναικών. Νομικά ζητήματα και θεατρική αναπαράσταση».
Τον Απρίλιο του 2012 πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση υγειονομικού ελέγχου από την ελληνική αστυνομία στο πλαίσιο της οποίας δεκάδες άστεγες γυναίκες προσήχθησαν και υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για  HIV και όσες βρέθηκαν θετικές στον ιό προφυλακίστηκαν για το κακούργημα της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Με εισαγγελική απόφαση αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων για  λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας για να προστατευτούν οι πελάτες και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους από τον ιό. Τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή προέβαλαν εκτενώς το συμβάν και τις παρουσίασαν ως ανήθικες, επικίνδυνες και ένοχες. Το γεγονός της διαπόμπευσής, του στιγματισμού τους και της καταπάτησης του τεκμήριου αθωότητός τους καταγγέλθηκε από μια σειρά από συλλογικότητες και κοινωνικούς φορείς.
Επτά χρόνια μετά οι γυναίκες που κατηγορήθηκαν, αθωώθηκαν για την κατηγορία της πορνείας ενώ πέντε από αυτές δεν βρίσκονται στη ζωή. Οι φωτογραφίες τους παραμένουν αναρτημένες στο διαδίκτυο και ο διασυρμός τους συνεχίζεται. 
Σε αυτά τα χρόνια ένα ντοκιμαντέρ και τρεις θεατρικές παραστάσεις «Γυναίκες από χώμα» με σύνθεση κειμένων Δαμάτη Κοραή, «Μεταξωτές γυναίκες» της Βάνας Πεφάνη και «H.I.V. » του Θανάση Τριαρίδη επιχείρησαν να μεταφέρουν στη θεατρική σκηνή τις ιστορίες αυτών των γυναικών.
Στην παρουσίαση θα αναλυθούν τα νομικά και κοινωνικά ζητήματα που αναδείχθηκαν από αυτή την υπόθεση αλλά κυρίως  ο τρόπος που επέλεξαν να παρουσιάσουν αυτή την υπόθεση για να ευαισθητοποιήσουν  τρεις συγγραφείς.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης και η Κατερίνα Λουκίδου (Προϊσταμένη τμήματος σχεδιασμού, δημιουργίας προτύπων και ανάπτυξης πολιτικών ισότητας των φύλων).
Σύντομα αποσπάσματα από τα έργα θα διαβάσει η Β. Στρακαντούνα. 

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου