12 Σεπτεμβρίου 2011

Για την ομάδα "Δίκαιο και Τέχνη"

Η ομάδα Δίκαιο και Τέχνη είναι η κοινή διαδρομή φοιτητών και διδασκόντων της Νομικής Αθηνών, η οποία πρωτοξεκίνησε το Μάρτιο του 2011, με τη φιλοδοξία να συμβάλει στη διεξαγωγή ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στη νομική επιστήμη και την τέχνη.

Η πρωτοβουλία για τη γέννηση της συγκεκριμένης προσπάθειας ανήκει κατά κύριο λόγο:

1) στη Βιβλιοθήκη του Νομικού Σπουδαστηρίου και τη βιβλιοθηκονόμο κ. Β. Στρακαντούνα,

2) στους διδάσκοντες του Τομέα Α' Ιδιωτικού Δικαίου, κ. Γ. Μεντή και Α. Καραμπατζό και

3) σε μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος της Νομικής

Βασικός στόχος της ομάδας μας είναι η υπέρβαση των στενών ορίων της "παραδοσιακής" νομικής επιστήμης και η διερεύνηση του δικαιϊκού φαινομένου μέσα από το πρίσμα της τέχνης και των έργων της. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, η ομάδα μας οργανώνει συναντήσεις κατά τις οποίες διεξάγονται: προβολές ταινιών, αναλύσεις λογοτεχνικών κειμένων, αναπαραστάσεις θεατρικών έργων, αναγνώσεις ποιημάτων, σχολιασμοί μουσικών κομματιών, παρουσιάσεις έργων ζωγραφικής και κάθε είδους καλλιτεχνικών δημιουργημάτων.

Τις δράσεις αυτές αναλαμβάνουν κυρίως οι συμμετέχοντες φοιτητές, υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών και με τη στήριξη και συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης και του ευρύτερου ακαδημαϊκού και νομικού χώρου. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, χορογράφοι, λογοτέχνες δίνουν τη δική τους εκδοχή για το δίκαιο και το άδικο των ανθρωπίνων πραγμάτων, αναζωογονώντας τα νομικά φαινόμενα με το αδέσμευτο αεράκι της τέχνης.

Τί κινδύνους μπορεί κρύβει ένα συμβόλαιο με το διάβολο ("Φάουστ"); Σε ποιό σημείο η δικαστική αγριότητα ξεπερνά την ανθρώπινη απληστία ("Έμπορος της Βενετίας"); Πώς θα αξιολογούσαμε μια επίσημη δίκη ενός στυγερού δολοφόνου ανηλίκων από τους ίδιους του τους "συναδέλφους" ("Μ"); Μπορούν οι στίχοι ενός ροκ τραγουδιού να οδηγήσουν στην αποφυλάκιση ενός μαύρου δράστη ("Hurricane"); Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη νεογέννητη ομάδα μας κατά τον πρώτο χρόνο ζωής της.

Τέλος, η λειτουργία της ομάδας μας υποστηρίχθηκε θερμά από τον Τομέα Α' Ιδιωτικού Δικαίου, την αίθουσα Πολυμέσων της Νομικής και τη Βιβλιοθήκη του Νομικού Σπουδαστηρίου, που όλοι τους μας παραχώρησαν ευγενικά τους χώρους τους για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών μας. Παράλληλα, στη Βιβλιοθήκη του Νομικού Σπουδαστηρίου φιλοξενείται ήδη και εμπλουτίζεται διαρκώς συλλογή λογοτεχνικών έργων, όπως θεατρικά έργα, διηγήματα, αρχαίες τραγωδίες, μελέτες για την αισθητική του δικαίου κλπ., για τα οποία μάλιστα προσφέρεται η δυνατότητα δανεισμού.

3 σχόλια:

  1. Χαιρετίζω τη δημιουργία της ομάδας και όπως ανακοίνωσα και πέρυσι στη φίλη κ. Βάσω Στρακαντούνα, είμαι διαθέσιμη προσωπικά με τις εργασίες μου γύρω από τη "Θεραπευτική Δικαιοσύνη" και την ερευνητική και καλλιτεχνική μου ομάδα "ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ" που ειδικεύεται στο αρχαίο δράμα με έμφαση στη σχέση όρχησης, λόγου, μουσικής, ως μιας ανθρωπολογικής (ηθική - αισθητική) προσέγγισης του θεάτρου, να συμπράξουμε στα ερωτήματα προβληματισμού της ομάδας σε ό,τι μας ζητηθεί. Όπως και προτείνω την σύμπραξη της ομάδας σας στην επεξεργασία των ΕΥΜΕΝΙΔΩΝ του ΑΙΣΧΥΛΟΥ ως ενός κατ' εξοχήν ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ... Άννα Λάζου, Λέκτορας Ανθρωπολογικής Φιλοσοφίας ΦΠΨ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τωρα ανακάλυψα πως υπάρχετε.... ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ!!!! από 31/8/2012 συνταξιοδοτήθηκα από τη Νομική Σχολή Αθηνών....βρίσκομαι εν αναμονή..... της συντάξεώς μου, αλλά διαθέτω απεριόριστο χρόνο. ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ....... ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για επεξεργασία μιας γόνιμης σύνδεσης μεταξύ δύο φαινομενικά άσχετων θεμάτων. Θα προσπαθήσω να σας στηρίξω με την πρώτη ευκαιρία με νέες εμπειρίες και ερεθίσματα από τα δικά μου σχετικά βιώματα ως νομικού-μουσικού (μια συνύπαρξη ιδιοτήτων λιγότερο σπάνια απ` όσο νομίζεται)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή