10 Ιανουαρίου 2020

Πρόσκληση στην εκδήλωση με θέμα :«Τέχνη και Πολιτιστική Διπλωματία: Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα»



Η Ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη» της  Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, διοργανώνει την Πέμπτη 16/1/2020 και ώρα 17:00,  εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Πολιτιστική Διπλωματία: Η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα»,  στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, στο κτήριο του Παλαιού Χημείου του ΕΚΠΑ (Μαυρομιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, 1ος όροφος).
Στην εκδήλωση θα γίνει μια αναδρομή γύρω από το γενικότερο ζήτημα της ύπαρξης ελληνικών αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, ενώ θα υπάρξει και μία σύντομη ανάλυση ως προς το ισχύον καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες. Ειδικότερα, σε σχέση με το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τους Βρετανούς, θα εξεταστεί το ζήτημα από ιστορική αλλά και νομική σκοπιά. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις διπλωματικές εκστρατείες της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών, στην προσπάθειά της  για ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μέσω της συμμετοχής της σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, αλλά και στο ρόλο που διαδραμάτισε η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού καθώς και το «Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη». Ακόμη, θα μας απασχολήσει η έννοια της ακεραιότητας των γλυπτών του Παρθενώνα και πώς αυτή δύναται να διαφυλαχθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών ως προς τα μουσεία. Τέλος, θα γίνει αναφορά στη δυνατότητα επιστροφής των μνημείων και των ηθικοπολιτικών επιχειρημάτων που προβάλλονται από  κάθε θέση.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η Επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, κ. Ελένη Μπάνου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Βασίλης Βουτσάκης, και οι φοιτητές Νομικής και ασκούμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, κ. Φωτεινή-Ηλέκτρα Χριστακοπούλου και κ. Τηλέμαχος Ταμπακάς. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η κ. Βασιλική Στρακαντούνα, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής και ιδρυτικό μέλος της ομάδας  «Δίκαιο και Τέχνη».
Τέλος στο πλαίσιο της εν λογω εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δυο παράλληλες δράσεις - ξεναγήσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 17/1/2020 και ώρα  15:00- 16:00 στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί ξενάγηση στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Περισσότερες πληροφορίες για τις ξεναγήσεις καθώς και δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν  στις 16/1/2020, στο χώρο της εκδήλωσης.
Σας περιμένουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου